Програма за конференция "Общата селскостопанска политика на ЕС"
ПРОГРАМА |
ТРИ ГОДИНИ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ОСП НА ЕС: ЗАКЛЮЧЕНИЯ, ПРЕПОРЪКИ И НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ |
Работна програма | |
9:30-10:00 | Регистрация на участниците |
10:00-10:15 | Откриване Велислава Попова, главен редактор, вестник Дневник Светлана Боянова, зам. министър на земеделието и храните |
10:15-10:30 | Представяне на проучване за информираността и нагласите спрямо ОСП на ЕС, сред реални и потенциални бенефициенти Геновева Петрова, изпълнителен директор, "Алфа Рисърч" |
10:30-10:45 | Дискусия |
10:45-11:30 | Първи панел: |
Какво беше постигнато през първите три години от изпълнението на Общата селскостопанска политика, откакто България е член на ЕС, какви възможности бяха пропуснати и защо? Заключения и препоръки. Модератор: Красимир Киряков, председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми и управител на VOCA Consult |
|
Конкурентоспособност на селскостопанския сектор Димитър Симеонов, заместник изпълнителен директор, ДФ "Земеделие" – РА |
|
Развитие на селските райони Елена Иванова, началник отдел "Конкурентоспособност, селски райони и компенсаторни плащания", Дирекция "Развитие на селските райони", Министерство на земеделието и храните Владислав Цветанов, държавен експерт, Дирекция "Развитие на селските райони", Министерство на земеделието и храните |
|
11:30-11:45 | Дискусия |
11:45-12:15 | Кафе-пауза |
12:15-12:45 | Втори панел: |
Нови възможности за българското селско стопанство до 2013г. Модератор: Светла Чамова, изпълнителен директор, Асоциация на месопреработвателите в България |
|
Агроекология и устойчиво селско стопанство Веселка Игнатова, Дирекция "Развитие на селските райони", Министерство на земеделието и храните |
|
Субсидии и пазарни интервенции Снежана Благоева, директор на Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа", Министерство на земеделието и храните |
|
12:45-13:00 | Дискусия |
13:00-14:00 | Обяд |
14:00-14:30 | Втори панел (Продължение) |
Нови възможности в млечния сектор Диляна Славова, изпълнителен директор на Националния млечен борд и на Националната асоциация на млекопреработвателите |
|
Стандарти относно благосъстоянието на животните Д-р Пенчо Каменов, директор, Дирекция "Здравеопазване на животните" , Национална ветеринарномедицинска служба |
|
14:30-14:45 | Дискусия |
14:45-15:15 | Кафе пауза |
15:15-15:45 | Втори панел (Продължение) |
Качество и безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, директор на Дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните", Министерство на земеделието и храните |
|
Публично-частни партньорства д-р Стоилко Апостолов, управител, Фондация за биологично земеделие "Биоселена" |
|
15:45-16:00 | Дискусия |
16:00. | Закриване |
За реализацията на Общата селскостопанска политика (ОСП) отива почти 50% от бюджета на евросъюза. Тя има пряка връзка с Общия пазар и Европейския валутен съюз, както и пряко отношение към бизнеса и живота на милиони хора. Това е първата обща политика на стара Европа, създадена през 1962 г. във време, когато държавите учредителки се възстановяват от дълъг период на хранителна криза. Тъкмо затова стартира със субсидии за производството като противовес на съществуващия дотогава дефицит на основни земеделски продукти.
Този подход обаче води до генериране на постоянни излишъци за някои земеделски продукти, поради което ОСП е реформирана многократно в годините.
През 1992 г. е поставено началото на фундаментални промени, които продължават и досега, и в резултат на които нивата на подкрепа за европейските фермери намаляват. Субсидиите за произведени количества земеделски продукти са заменени с директни плащания за фермерите, а подкрепата за производството се пренасочва към подкрепа за производителите.
Последният преглед на състоянието на Общата селскостопанска политика ("Health check") е през 2008 г. Той постави началото на сериозен дебат за бъдещето й след 2013 г.
По време на конференциятаще бъдат дискутирани въпросите как ще изглежда ОСП, какво е направено през първите години на прилагането й в България и какви са новите възможности пред българските земеделски производители .